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Formal Interpretations/ Interprétation formelle 
 
This section lists questions that individuals have submitted about a particular standard.  Each 
question has been reviewed and answered by the appropriate committee.  If you would like to 
submit a question about a particular standard, please see the end notes in the preface of that 
standard. 
 

Posted January 16, 2018 
 
The following interpretation regarding CSA Standard Z245.11-17, Clause 4.3.4,  has been 
approved by the K110 TC on Petroleum & Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials: 
 
Question:  The reference to CSA Z662 Clause 4.3.21 in Z245.11 Clause 4.3.4 does not exist in 
the current Z662 document. Is the intent to reference another clause? 
 
Answer:  No.  The current Z662-15 clause reference does not exist but the intent was to 
reference a proposed clause in Z662-19 which has not yet been approved. As such, this CSA 
Z662 Clause 4.3.21 option in CSA Z245.11 Clause 4.3.4 (below) is not possible and only the 
other two options (ASME B.16.49 or as otherwise agreed with the purchaser) are acceptable 
options. 
 
 

Posted January 16, 2018 
 
The following interpretation regarding CSA Z662-15, Clause 4.3.1.1 and 4.12.1.1,  has been 
approved by the K110 TC on Petroleum & Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials: 
 
Question 1: May ASME Boiler and Pressure Vessel Code (Section VIII, Division 2) 
referenced in Clause 4.3.1.1 be used for designing a pipeline for excessive overburden that 
could be caused by frequent vehicle traffic at non-cased crossings? 
 
Answer 1: Yes 
 
Question 2: Does the Clause 4.3.1.1 Note 2) specifically refer to the Section 4.4.12 of ASME 
Boiler and Pressure Vessel Code (Section VIII, Division 2) 2015 for the purpose referenced in 
above question #1? 
 
Answer 2: No 
 
Question 3: May ASME Boiler and Pressure Vessel Code (Section VIII, Division 2) referenced 
in Clause 4.3.1.1 be used for designing a pipeline for the fatigue evaluation that could be caused 
by frequent vehicle traffic at non-cased crossings? 
 
Answer 3: Yes 
 
Question 4: Does the Clause 4.3.1.1 Note 2) specifically refer to Section 5.5 of the ASME Boiler 
and Pressure Vessel Code (Section VIII, Division 2) 2015 for the purpose referenced in above 
question #3? 
 
Answer 4: No 
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Question 5: Does the Clause 4.12.1.1 Note apply to the “other crossings”? 
 
Answer 5: No 
 
Question 6: In Clause 4.12.1.1 are non-cased utilities, roads, railways, and water crossings 
considered “other crossings”? 
 
Answer 6: No 
 
Question 7: In Clause 4.12.1.1 Note, is the reference to Warman, Hart and Francini (2009) the 
same as the CEPA Final Report No. 05-44R1? 
 
Answer 7: Yes 
 
 

Posted January 16, 2018 
 
The following interpretation regarding CSA Standard Z662-15, Clause 14.4.3,  has been approved 
by the K110 TC on Petroleum & Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials: 
 
Question: Is the use of a “transition piece” (including the subsequent requirements of Clause 
14.3.7 and 14.4.3 (a) and (b)) considered “necessary” by the text in clause 14.4.3, if 
conformance to the joint preparation requirements of ASME B31.3 is achieved when joining 
higher grade materials to lower grade materials of unequal thickness? 
 
Answer: No 
 
 

Posted January 16, 2018 
 
The following interpretation regarding CSA Standard Z245.20-14, Clause 12.8.3.1 (i) and 12.14.3 
(b),  has been approved by the K110 TC on Petroleum & Natural Gas Industry Pipeline Systems 
and Materials: 
 
Question:  Clauses 12.8.3.2 (i) and 12.14.3 (b) of Z245.20-14 require that the test specimen be 
“air cooled”. Is forced air cooling by means of aiming a fan at the specimen allowed? 
 
Answer:  Yes 
 
 

Posted January 16, 2018 
 
The following interpretation regarding CSA Standard Z662-15, Clause 4.3.12.3, has been 
approved by the K110 TC on Petroleum & Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials: 
 
Question 1: Applies to fabricated carbon steel basket strainers regardless of size or pressure 
rating. Design as per Z662 for fabricated assembly. 
 
Answer 1: Yes 
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Question 2: With reference to question #1, can be applied to fabricated carbon steel basket 
strainers with quick-opening closures, provided the closure is designed in accordance with 
Clause 4.3.13. 
 
Answer 2: Yes 
 
Question 3: Fabricated carbon steel basket strainers need not have independent pressure 
relieving devices (for example, as required by ASME Section 8 Div 1 UG-125), provided the 
basket strainer is always directly connected to a piping system that has overpressure protection 
in accordance with Clause 4.18 and has an appropriate MOP. 
 
Answer 3: Yes 
 
Question 4: Fabricated carbon steel basket strainers as defined above do NOT need to be 
designed as pressure vessels per the requirements of B51. 
 
Answer 4: Yes 
 
 

Posted January 16, 2018 
 
 
The following interpretation regarding CSA Standard Z662-15, Table 4.2, has been approved by 
the K110 TC on Petroleum & Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials: 
 
Question 1: Can an engineering assessment per Clause 10.7 be used to continue operation 
of a pipeline at the original operating conditions after installation of a railway or other crossing 
per Clause 10.8? 
 
Answer 1: Yes 
 
Question 2: Is it possible to modify the location factor shown in Table 4.2 as a result of an 
engineering assessment except as permitted for gas pipelines in Table 4.2? 
 
Answer 2: No 
 
Question 3: Can an engineering assessment per Clause 10.7 include the use of an engineered 
concrete slab to allow continued operation of a pipeline at the original operating conditions after 
installation of a railway or other crossing per Clause 10.8? 
 
Answer 3: Yes 
 
Question 4: Would the applicable location factor in Table 4.2 change for a pipeline if the 
design includes the use of an engineered concrete slab except as permitted for gas pipelines 
per Table 4.2? 
 
Answer 4: No 
 
 


